Kış mevsimini daha çok hissettiğimiz şu günlerde grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalığın arttığını görüyoruz. Bu hastalıklardan korunmada aşı, kişisel hijyen gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir ve hastalıkları daha ağır seyreder.
Besin çeşitliliğinin sağlanması, doğru besin seçimi, yeterli ve dengeli beslenme konusunda sürekliliğin sağlanması hastalıklardan korunmada etkindir. Aşağıda yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik öneriler yer almaktadır.
Sebze ve meyvelerde bulunan vitamin A hücrelerin yenilenmesi ve doku onarımını sağlarken vitamin C hastalıklara karşı direnç oluşturmaktadır. Yeterli ve dengeli beslene bilmek için çeşitli renk ve türdeki sebze ve meyvelerin tüketimi önemlidir. Sabah kahvaltı dahil her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. A ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bol bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli. Çoğu vitamin ve mineraller, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunduğundan yenilebilenlerin kabukları soyulmamalı, soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulup tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerde bulunan bazı vitaminler ısı ile kolay kayba uğradığından sebzeler olabildiğince kısa sürede ve diriliğini koruyacak şekilde pişirilmelidir. Ve suda eriyen vitaminler kayıpta olduğu için haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Yumurta, besin kalitesi en yüksen olan besindir. Alerji veya hastalık nedeni ile tüketilmemesi gereken durumlar haricinde her gün iyi haşlanmış olarak 1 yumurta tüketmek faydalıdır. E vitaminin güçlü antioksidan özelliği bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. E vitamininden zengin besin olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir. Vücut ısısını dengede tutabilmek, vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılabilmesi ve vücut fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Her gün en az 1.5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmelidir. Ateş yükselmesi durumunda sıvı tüketimi artırılmalı ve yeterli enerji alımı sağlanmalıdır. Enerji kaynağı olarak basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine ise sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tercih edilmelidir. Bebeklerin enfeksiyon hastalıklarından korunmasında anne sütü çok önemlidir. Anne sütü her zaman steril ve enfeksiyonu önleyen bağışıklık ögelerini içermesinden dolayı bebeklere ilk 6 ay anne sütünün verilmesi oldukça önemlidir. Altıncı aydan sonra anne sütüyle birlikte bebeğe uygun türde ve miktarda ek besinlere geçilmelidir. Fiziksel aktivite ile vücut direnci artırılmalı.
Özetle; her gün yeterli ve dengeli beslenme için dört besin grubunun birlikte tüketilmesi gereklidir. Bunlar; süt grubunda yer alan süt, yoğurt, peynir, et grubunda yer alan et, tavuk, balık, kuru baklagiller vs, tahıl grubunda yer alan ekmek, makarna, pirinç, bulgur, mısır ile sebze ve meyve grubudur. Özellikle kış aylarında bol bulunan ve C vitamininden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri tüketmeye özen gösterelim. Günde 1,5-2 litre su tüketimine dikkat ederken fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyelim. Ve grip belirtilerinde doktorunuza başvurmayı unutmayınız.
Dyt. Asena Mertdağ
Medical Port Tunççevik Hastanesi sizlerin ve ailenizin sağlıklı yaşamasını hedefleyen ve tüm branşları bünyesinde bulunduran kurumsal, güler yüzlü ve tam donanımlı bir sağlık merkezidir.
Hastanemiz 7/24 Tam Donanımlı Acil Servis Desteği Vermektedir