Medicalport Tunççevik hastanesi sahip olduğu teknolojik imkânlarıyla diagnostik radyolojik hizmetleri gerçekleştirebilmektedir. Bunlar arasında ultrasonografi (4 boyutlu), X-ray, mamografi ve kemik mineral dansitometresidir.

PACS sistemi ile tüm radyografik incelemeler dijital olarak saklanabilmekte, herhangi bir filme basılmaksızın monitörlerden değerlendirilebilmektedir.

Kemik Mineral Yoğunluğu Testi Ne için yapılır ?


Kemik Mineral Yoğunluğu Testi en sık genellikle menopoz sonrası kadınları etkileyen ancak erkeklerde ve çocuklarda nadiren bulunabilen osteoporozu teşhis etmek için kullanılır . Aynı zamanda osteoporoz ve kemik kaybına yol açan diğer hastalılarının tedavilerinin etkinliğinin izlenmesinde de kullanılır.

Kemik Mineral Yoğunluğu testi ile kişilerin kırık gelişme riski de değerlendirilebilir. Kırık riski yaş, vücut ağırlığı , önceki kırık öyküsü , ailede osteoporotik kırık öyküsü ve sigara içme,aşırı alkol tüketimi gibi yaşam tarzı ile ilgili konularla ilgilidir ve tedavi için bu faktörlerde göz önüne alınır.

Kemik Mineral yoğunluğu testi tavsiye edilen durumlar:

  • Menopoz sonrası dönemde ve östrojen almayan kadınlar .
  • Kişisel veya ailevi geçmişinde kalça kırığı veya sigara kullanımı olanlar.
  • Boyu 170 cm den daha uzun ve ağırlığı 57 kg.dan hafif olan menopoz sonrası kadınlar.
  • Kemik kaybına neden olan bir hastalığı olan erkeklerde.
  • Prednizon gibi kortikosteroid içeren, dilantin ve bazı barbitüratlar gibi nöbet önleyici ilaçlar veya yüksek dozlarda tiroid replasman ilaçları gibi kemik kaybına neden olduğu bilinen ilaç kullananlar.
  • Tip 1 diabet(insüline bağımlı diabet), karaciğer hastalığı , böbrek hastalığı veya aile öyküsünde osteoporoz olanlar.
  • İdrar örneklerinde aşırı kollajen bulunan, kemiklerine aşırı yük binecek aktiviteler yapan kişiler.
  • Hipertiroidi hastaları.
  • Hiperparatiroidizm hastalığı olanlar.
  • Sadece hafif travma sonrası kırık yaşayanlar .
  • Çekilen röntgen filmlerinde vertebra kırığı ya da osteoporoz belirtileri olanlar.
  • Boylarında 4 cm den fazla kısalma olanların omurgasında kontraksiyon kırıkları oluşmuş olabilir. Kontraksiyon kırıklarının başlıca nedeni ise osteoporozdur.
  • Açıklanamayan sırt ağrısı olanlar.

Mamografi Nedir?

Meme kanseri kadınların en sık görülen kanseridir. Yaşı 35’in üzerinde olan tüm kadınlar bu konuda duyarlı olmalı ve bilinçlendirilmelidir. Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek en önemli görüntüleme yöntemidir. Mamografi ile elde edilen görüntüler yardımıyla, memede elle muayene ile saptanamayacak kadar küçük değişiklikler bile erkenden saptanabilir. Erken teşhis edilen meme kanseri ile hastaların tam şifa ile hayatlarına devam edebilmelerine imkan sağlanmış olur. Özellikle 40 yaşına gelen her kadın, hiçbir şikayeti olmazsa bile ilgili merkezlere giderek mamografi çektirmelidir, buna tarama (screening) mamografisi adı verilir.

Kadınların kendi kendilerine yaptıkları meme muayenesinde meme cildinde herhangi bir yara, renk değişikliği, meme ucunda içeri kaçma, damarlarda gözle görülür bir şekilde çoğalma ve belirginleşme,  memede portakal kabuğu görünümü ve yoğun bir şekilde kızarma olup olmadığına bakarlar.

Görsel olarak bir problemin olup olmadığı kontrol edildikten sonra, elle muayene yapılır. Kadının elle kendi kendine muayenesinde bir şişlik, sertlik veya kitle farketmesi durumunda veya yukarda bahsedilen değişikliklerin saptanması durumunda en kısa zamanda bir meme cerrahına veya bir cerrahi onkoloji uzmanına veya meme ile uğraşan bir genel cerrahi uzmanına müracaat edilmesi gerekir. Bu durumda doktorunuz sizden mamografi incelemesi isteyecektir. Bu mamografi ise tanısal mamografi olarak adlandırılır. Tarama mamografisi ile tanısal mamografinin sadece çekim amaçları farklıdır, tarama mamografisinde hiçbir şikayet yokken inceleme yapılırken, diğerinde saptanan bazı bulgular nedeniyle inceleme yapılır. Ancak çekim şekilleri ile ilgili bir farklılık yoktur.

Yüksek Standartlarda Hizmet Kalitesi

Hastalarımız ve refakatçileri için en konforlu şekilde planlanan suit odalarımız güler yüzlü personelimizle hizmetinizdedir.

Hastanemizi Ziyaret Etmek İster Misiniz?

Hemen randevunuzu alın!

Hastanemize Hoşgeldiniz

Medical Port Tunççevik Hastanesi sizlerin ve ailenizin sağlıklı yaşamasını hedefleyen ve tüm branşları bünyesinde bulunduran kurumsal, güler yüzlü ve tam donanımlı bir sağlık merkezidir.

Poliklinik Mesai Saatlerimiz

  • 800 - 1800
  • 800 - 1400

Hastanemiz 7/24 Tam Donanımlı Acil Servis Desteği Vermektedir